dinsdag 3 november 2009

Sembetsu kent geen eind!

Het is weer herfst, het grootste bijkomende voordeel van de herfst is natuurlijk de herfstvakantie! Helaas is deze nu alweer voorbij, maar afgelopen week mocht ik gelukkig van wat vrije dagen genieten. Hoe kan je die vrije dagen beter besteden dan een dagje sembetsu met Jos-san? Ja inderdaad, Jos-san van A&C uit Grubbenvorst. Dit keer vond de selectie plaats bij Kürt, een Duitse klant van Jos. Hij is dit jaar hobbymatig begonnen met kweken. Tijdens de autorit richting Kürt was Jos druk bezig om het concept van zijn boek op fouten te betrappen. Op een gegeven moment laat hij mij een pagina zien: "Wat vind je hiervan?", mij een pagina met een foto van een schitterende tuin met dito theehuisje á la Japanse stijl te laten zien, "Hier gaan we nu heen, dit is Kürt zijn tuin". Oké niet verkeerd... Helaas heb ik er zelf geen foto van, maar verbeeld het je maar.

Aangekomen bij Kürt, een (waarschijnlijk) gepensioneerd man, met een niet erg opvallend huis, lopen we de tuin in. Dit verwacht je niet als je voor het huis staat (en de foto niet hebt gezien). Echt een enorm grote tuin met drie enorme vijvers en een grote binnenvijver, waar een kas van polycarbonaatplaten overheen staat. Hier zwemmen een stuk of zeven Koi in, maar wel topkwaliteit Koi. Zo zwemt er de beste Sansai Ginrin Shiro Utsuri van Maruhiro en daarbij ook nog eens de beste tosai van dezelfde variëteit! Wat een klasbakken in wording.
In één van de buitenvijvers zwemt een Koyo, dit is een kruising tussen een Ochiba Shigure en een Chagoi, van jumbo formaat (±85 cm) rond. Deze Koyo is het moederdier van de Koyo-kweek welke Jos en ik die woensdag hebben geselecteerd. In een andere vijver zwemt het mannelijke ouderdier van ongeveer 75 cm rond. Deze mannelijke Koyo is een eigenkweek van Jos, welke is voortgekomen uit een Chagoi en Red Ochiba. Zelfs Jos dacht voor kort dat het een vrouwtje was, want de bouw van deze vis is typisch vrouwelijk.

De Koyo jongbroed zwemmen in een verwarmde buitenvijver van ongeveer tien kuub, welke is overdekt met polycarbonaatplaten. Filtratie geschiet door middel van een vortex en mattenkamer. Voordat de sembetsu plaats kan vinden, moet het koibroed wel eerst gevangen worden. Sabine, de partner van Jos, was ook van de partij en zij springt dus als eerste die vijver in om de vissen te vangen! Op deze manier konden Jos en ik ons volledig richten op de selectie. Wat een vissen zeg, vanaf een afstand lijkt het merendeel net Kohaku. Als je echter wat beter kijkt, zie je het verschil. Het lichtere deel is niet wit, maar heel licht grijs.
Naast Koyo zwemmen er ook Ochiba, Chagoi en Soragoi bij. Bij deze laatste drie is het netpatroon al erg duidelijk zichtbaar. Volgens Jos is er ook een nieuw soort Ochiba aanwezig, met het warme rood van de Koyo. Het is jammer dat ik geen foto's van de ouderdieren heb, want anders zou het een stuk duidelijker worden. Het meeste jongbroed is een centimeter of vier, maar een stuk of tien Ochiba's en Chagoi gaan al richting de acht cm! Deze Tobi Koi (zie: Gwenn's kweek) zijn in een andere bak gezet.
Het belangrijkste waar bij deze selectie op gelet moet worden is de glans (teri) en aanwezigheid van pigment bij de jonge Koi. Glans is heel goed te herkennen aan de weerspiegeling (weerkaatsing van het licht) vanaf de kop richting de rugvin, zie foto's. Daarnaast zijn de glans kristallen (irridoforen, zie: Update Hirasawa Sanke) ook goed zichtbaar bij deze lengte. De Koi met de beste glans lijken net Ginrin Koi, zo veel kristallen zijn er dan aanwezig!
Uiteindelijk blijven er (na telling!) zo'n 1.200 Koi over aan het einde van de sembetsu. Na deze redelijk strenge selectie is de bezetting op de vijver flink uitgedund, hierdoor zullen de Koi een enorme groeispurt gaan maken. Dit komt vooral door een vermindering in Koi en dus een vermindering in de uitstoot van feromonen. Daarnaast gaat er nu continu met water van 24 graden worden ververst, waar eerst nog minimaal werd ververst. Ik ben zeer benieuwd naar de volgende selectie.
Bij de tweede sembetsu zal ik er weer bij zijn om de ontwikkeling van de Koyo te blijven volgen, dus blijf ons volgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.