zaterdag 24 oktober 2009

Update Hirasawa Sanke

Zoals eerder beloofd, een update van één van mijn Koi uit Bram's Bakje. Na eerder mijn Pearl Ginrin Sanke belicht te hebben, is het nu de beurt aan mijn Sanke. In dit geval een Sanke van Marusei, oftewel Hirasawa. Nu zijn er nogal wat (stuk of 10 geloof ik) kwekers die Hirasawa heten, maar dit is toch wel de bekendste. Zijn oude fabriekshal waar eerst autostoelen voor Toyota gemaakt werden, maar nu dient als winterverblijf voor zijn Koi, kent bijna iedereen wel.

'Dat ene witte puntje op de neus zegt heel veel over de huidkwaliteit van de vis'

Deze vis zwemt net als de Pearl Ginrin Sanke sinds 3 mei 2009 in mijn opgroeibakje. Toendertijd was de Sanke 22 cm. Op 30 september 2009 was deze vis 30 cm. Een groei van 8 cm in bijna vijf maanden tijd dus. Niet spectaculair, maar niet de minste groeier van het stel.



Op bovenstaande foto is de Sanke echter wel een hele gedaanteverwisseling ondergaan. Van een iel, al vrij diep op het rood zijnde Koi, naar een Sanke van jumbo tosai formaat. Terwijl deze vis nu 1,5 jaar oud is en zich allang geen tosai meer mag noemen. Dat krijg je ervan als je als vis al vroeg uitgeselecteerd wordt door de kweker en de hele winter op een schraal rantsoen moet doorbrengen. Daarom was de Sanke ook niet spectaculair groot in het voorjaar bij aankoop en daarbij ook gewoon dun. Ook het rood was al erg diep van kleur, maar gelukkig nog niet 'hard', zodat de kleur niet uit elkaar getrokken is tijdens het groeiseizoen in mijn bakje. Het enige puntje waar echt geen verandering meer in te brengen valt, zijn de borstvinnen. Als je goed kijkt zit hier een lichte knik in, ze vallen lichtelijk naar binnen. Wat wel opvallend is, is dat het zwart zich stabiel heeft gedragen. Er is geen zwart bijgekomen, maar ook niet echt teruggetrokken.

Dan wil ik jullie vervolgens de Sanke eens wat beter laten zien met de volgende afbeelding. Let niet op de kieuwdeksels, maar op die glinsterende 'dingetjes', welke vanaf de schouder tot aan de rugvin zichtbaar zijn. Dit zijn kristallen, ook wel irridoforen of guaninekristallen genoemd. De glans is eigenlijk een reflectie van de in de huid aanwezige kristallen. Zie ook de blog van Tiebo over deze kristallen bij de Kujaku:
De pronkende veren van de pauw. Hoe meer van deze kristallen, hoe meer de Koi glanst, hoe mooier de Koi. Vooral bij jonge Koi zijn deze kristallen in veelvoud aanwezig en hoe langer de vis deze behoudt, hoe hoger de kwaliteit vis. Bij jonge Koi moeten deze kristallen eigenlijk een selectiecriteria zijn. Let in het voorjaar maar eens goed op bij de dealer, zet een metallic Koi (bijv. een Platinum Ogon) naast een niet-metallic Koi (bijv. Kohaku of Sanke). Dan zal het verschil je wel duidelijk worden.
'Leergeld hoeft niet altijd duur te zijn'
Bij aankoop waren de irridoforen ook al aanwezig, op de schouder in lichte mate, maar kijk eens naar de rugvin. Het lijkt net Ginrin, zo aanwezig zijn de glans kristallen. Op de schouder is het niet zo duidelijk te zien als bij de andere foto, maar als je dan naar het neusje gaat kijken... Dat ene witte puntje op de neus zegt heel veel over de huidkwaliteit van de vis. Hoe meer deze glanst, hoe hoger de kwaliteit. Het is bij deze vis aanwezig op de neus, maar niet echt overtuigend.

Ik heb deze Sanke uit een grote partij goedkope tosai gevist. De groei ligt nu toch al wel minstens 15 cm achter met zijn leeftijdgenoten, maar toch is dit een visje waar ik veel aan heb gehad. Alleen al door twee foto's naast elkaar te zetten. Hoe heeft de vis zich ontwikkelt: lengtegroei, breedtegroei, glans, pigmentatie, etc. Voor de toekomst ga ik het waarschijnlijk andersom doen: Bij aankoop van een tosai: Hoe gaat de vis zich ontwikkelen: lengtegroei, breedtegroei, glans, pigmentatie... Zet gewoon al je aankopen op de foto en voorspel hoe deze eruit gaat zien in de toekomst. Ik heb al veel kennis opgedaan door dit beestje, leergeld hoeft niet altijd duur te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.