zondag 11 april 2010

Uitgebreide cursus visziekten Barneveld - Dag 4 deel 2

In navolging van het blog over dag 4 van de uitgebreide cursus visziekten te Barneveld, had ik nog een tweede deel beloofd met daarin het practicum en de tussentijdse toets van die dag. Het practicum bestond dit keer uit het stellen van een diagnose van een (zieke) meegebrachte Koi door Joop van Tol. Bij de eerste blik op deze vis werd het gelijk duidelijk dat deze niet lang meer te leven had. Zwaar geteisterd door een flinke open wond achter de kop en daarnaast ook het tonen van hevige stress, werd de Koi dan ook snel uit zijn lijden verlost middels een dodelijke vaccinatie in de hartstreek. Het euthaniseren middels deze vaccinatie is de meest 'humane' manier om een Koi uit zijn leiden te verlossen. Het werkt sneller dan een overdosis verdovingsmiddel en wordt ook ethisch beter geaccepteerd dan de vervolgstap die bij de overdosis-verdovingsmiddel-methode gebruikelijk is: het doorknippen van de ruggewervel achter het hoofd en zo alle (zenuw)contacten te ontbinden.
Voordat de vis werd verdoofd, werd er eerst diverse slijmhuid- en kieuwafstrijkjes gemaakt. Het is zeer belangrijk om deze afstrijkjes te nemen voordat de Koi in het water met verdovingsvloeistof terecht komt, daar de meeste verdovingsmiddelen antibacterieel en parasietdodend werkt. Zo is het dus mogelijk om bij een met parasieten bedekte Koi geen parasieten te vinden bij een afstrijkje, als de vis eerst verdoofd is geweest.
Het werd al vrij snel duidelijk wat er loos was, zie onderstaande videos:



De parasieten huidworm, kieuwworm, costia, chilodonella en zelfs trichodina werden op deze Kohaku gevonden. Daarnaast is de gatenziekte aanwezig, welke voornamelijk door de Aeromonas of Pseudomonas-bacterie wordt veroorzaakt.

De huidworm (Gyrodactylus) en kieuwworm (Dactylogyrus), te onderscheiden doordat de kiewworm eierleggend is en de huidworm levendbarend is. Daarnaast is de kieuwworm over het algemeen kleiner dan de huidworm en toont de kieuwworm twee paar donkere oogvlekken, welke duidelijk zichtbaar zijn. In één huidworm kan onder een microscoop wel drie tot vier generaties zichtbaar zijn, waarbij de nakomelingen zich al aan het ontwikkelen zijn binnen in het lichaam.

De Gyrodactylus is hemafrodiet (tweeslachtig) en kan zichzelf voortplanten. Deze worm voedt zich met bloed en epitheelresten van zijn gastheer.
Zie het verschil tussen de huid- en kieuwworm in de onderstaande afbeelding van Joop van Tol:
Costia is een flagellaat (een zweepdiertje met als kenmerken de typische zweepdraden voor voortbeweging, vasthechting en voedselopname) en wordt snel over het hoofd gezien. Dit is één van de weinige parasieten die moeilijk te vinden is bij microscopisch onderzoek en het wordt dan ook sterk aangeraden om deze bij een 400x vergroting te zoeken, in tegenstelling tot een 100x vergroting bij de veelvoorkomende andere parasieten.
Trichodina is een cilliaat (trilhaardiertjes; eencellige diertjes, die zich d.m.v. trilharen voortbewegen) en hecht zich middels zijn 'haken' aan de slijmhuid en kan op deze manier beschadigingen geven aan de vis.  
Chilodonella is net als trichodina een cilliaat. De trilhaarkransen zorgen voor de typische voortbewegingen van deze parasiet. Ook chilodonella leeft van huidcellen en komt voornamelijk voor op de vinnen, het lichaam en de kieuwen.
Het is natuurlijk heel erg sneu dat het voor deze Koi zover heeft moeten komen, maar voor ons, als cursisten van  deze uitgebreide visziekten cursus, is het erg interessant studiemateriaal. Zo leren de cursisten omgaan met alle handelingen bij het nemen van afstrijkjes, het herkennen van ziekteverwekkers en het stellen van een diagnose. Zo heeft de dood van deze Koi toch nog enorm veel waarde gehad.

De vragen van de tussentijdse toets zal ik jullie in een volgend blog voorgeven.

2 opmerkingen:

  1. dankjewel bram zo is het weer compleet
    wist dat ik op je kon rekenen

    gr johan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zeer jammer voor de koi het lijkt me een verschrikkelijke dood.

    BeantwoordenVerwijderen

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.