donderdag 8 april 2010

To be or not to be...

In navolging van de Grand Champion Kohaku en de Adult Champion Sanke van de Wakagoi Show 2010 in Tosu City, zoals je hebt kunnen lezen in de voorgaande blog hieromtrent, hierbij nog een tweetal winnaars. Het Go-Sanke rijtje wordt allereerst gecomplementeerd door een Showa en uiteindelijk gesloten, met in gedachten de uitspraak 'De hobby begint en eindigt met Kohaku',  door een Kohaku als Baby Champion. Waar het kleinste kampioentje later wat aandacht zal krijgen, wil ik graag betreffende Showa even met jullie bespreken.
De Showa is er eentje met een zeer typisch patroon zoals we dat ook kennen van Sekiguchi Showa, namelijk met een meer bloemig patroon. Bezit door Eiichi Watanabe meet het visje nu 43 cm. Deze Showa beschikt over veel karakter door met name het genoemde hi patroon, maar ook vanwege de karakteristieke bouw van het hoofd. Mooi breed en een relatief lange neus, hetgeen ervoor zorg zal dragen dat de vis geen stomp gezicht zal krijgen in de toekomst. Naarmate de Koi groeit namelijk, zal de lengte vanaf de Meheba (afstand tussen de ogen) tot aan de neus kleiner worden. Even terugkomend op het patroon, valt ook op het subtiel aanwezige sumi dat ook evenzo subtiel geplaatst lijkt te zijn. Hier ligt een intrigerende ontwikkeling in het verschiet. Wie immers niet, zou zich deze Koi willen voorstellen als een jumbo waarbij het sumi zich op een fabelachtige wijze om de Koi heen manifesteert. 

' Wanneer het sumi tot zijn volledige uiting komt, zal het Hi op zijn retour zijn' 

Of dit ooit het geval zal zijn, valt echter te betwijfelen. Ondanks dat het sumi zich bij lange na nog niet heeft ontwikkeld en we nog voldoende aoji (onderhuids sumi) op de Koi zien, lijkt het hi patroon echter al verder gefinished. Dit kan men herkennen aan het relatief korte sashi dat overal maximaal 1 schub breed is. Daarbij is het de kleur die ook vooral verklapt dat deze vis reeds verder in zijn ontwikkeling is dan een kwekers graag zou zien op een potentiële Adult Champion. De kleur is vrij donker en oogt hard. (foto-beïnvloeding voorbehouden). Dit wil zeggen dat het pigment op dit punt van zijn ontwikkeling al te intens gevoed is, waardoor de 'flexibiliteit' van deze cellen om te kunnen meekomen met de groei van de Koi, en om later zonder verzwakkingen nog eens te kunnen pieken, ernstig is ingedeukt. Onderstaand het ultieme voorbeeld hoe een Showa wel zijn kwaliteiten vast wist te houden tot dat ook het sumi volledig tot ontwikkeling was gekomen. Dit was de winnaar van de Shinkokai All Japan Combined Nishikigoi Show 2009. De vis meet op de foto 92 cm. Meer hierover vind je binnenkort terug op de Nishikigoi Novelle. 
                               
Dit wil overigens niet zeggen dat een Go-Sanke altijd maar dezelfde kleur Hi moet hebben op een bepaalde leeftijd. Logica vertelt ons immers dat de ontwikkeling en evolutie van een Koi, grotendeels geborgen ligt in diens genenpoel zoals zij vererfd heeft van de ouderdieren. Het is derhalve kweek afhankelijk hoe het verloop van het pigment kan zijn, gedurende de groei en ontwikkeling van een Koi. Naarmate op deze erfelijke factoren meer is geïnvesteerd en de bloedlijn meer is gestabiliseerd, kan er meer zekerheid worden gegeven over het pigmenttype van de Koi. Dan nog echter, zal dit altijd afhankelijk zijn van meerdere factoren zoals met name de (kleur)voeding, zowel oraal als door voeding in het water.  Het lijkt er dus op dat deze Showa zijn kruit heeft verschoten voor de toekomst. Wanneer het Sumi tot volledige uiting komt, zal het Hi op zijn retour zijn. Momenteel houdt KoiQuest zich bezig met een diepgaande studie aangaande het pigment en er valt dus nog veel meer te verwachten aangaande dit onderwerop op de Nishikigoi Novelle.
' Het is de kunst en passie de potenties van de Koi, zoveel mogelijk te harmoniseren en wanneer gefinished, deze zo lang mogelijk te waarborgen' 
Een verdere indicator dat deze Koi het op de lange termijn waarschijnlijk zal afleggen tegen de toekomst, valt te bespeuren in de borstvinnen. Ja, je ziet een mooi Motoguru in de aanzet van beide vinnen, maar dat is niet wat ik bedoel. Als je kijkt naar de transparantie van de borstvinnen, dan zie je dat deze eigenlijk maar meer voor de helft transparant zijn. Aan de uiteindes welteverstaan. De geheel eerste helft van de borstvinnen is niet (meer) doorzichtig. Het oogt mat wit. Dit is een indicator dat deze Koi minstens Nisai (in het tweede levensjaar) is. Met 43 cm is deze Showa dan absoluut niet de grootste meer. Let op, ook dit is geen regel. Juist bij Jumbo Tosai en ook bij tosai van Marudoh Koi Farm zijn de vinstralen meestal al wel ingekleurd. Blijven nadenken dus en een gezond referentiekader opbouwen.
Hieronder zie je een voorbeeld geillustreerd met rechts de borstvin van een jonge Koi die nog volop groeipotentieel heeft. De vin is nagenoeg geheel transparant en de jeugdigheid straalt eraf. Links zie je dan de vin van een yonsai (in het vierde levensjaar). De vis heeft nog wel wat groei over, maar beduidend minder dan zijn buurman. De vinstralen zijn veel verder ingekleurd. De hele vin oogt ook niet meer zo fris en fruitig.
Dit is echter niet vreemd. Tijdens een interview dat ik samen met Bram hield met Toshiaki Sakai (Yamamatsu Koi Farm) en Takamitsu Sekiguchi (Sekiguchi KoiFarm) in 2009, vertelden zij dat het veelvuldig voorkomt dat Koi, waarvan reeds met zekerheid kan worden gezegd dat zij niet over voldoende toekomstpotentieel beschikken voor de langere termijn, doch die op korte termijn wel over showpotentie beschikken, opzettelijk klein worden gehouden door deze op koudere temperaturen te houden. Op deze manier kunnen zij toch hun Farm in een goed daglicht stellen in de kleinere lengteklassen op een show, zonder dat dit ten koste gaat van de potentie van hun tategoi, die gewoon lekker in de mudpond blijven. Het volledige interview kun je lezen in de KoiWijzer 40 (Editie 4, 2009).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.