vrijdag 29 januari 2010

Door de ogen van een deelnemer: Regio activiteit Noord Nederland

Afgelopen weekend vond er in het noorden des lands een uitgebreide cursus van de NVN plaats. Jammergenoeg vond er in het zelfde weekeinde de nieuwjaarsreceptie van KOI2000 plaats, waardoor wij (vooral Tiebo) als KoiQuest-zijnde niet bij deze cursus aanwezig konden zijn. Om die reden hebben wij Robert Olgers gevraagd om ons, en dus jullie als lezers, uitgebreid op de hoogte te stellen van deze cursus. De marathoncursus vond plaats bij Kiëtakoi te Veendam en werd verdeeld over twee dagen. Bij deze het woord aan Robert:

Zaterdagmorgen, 8.00 uur, de wekker gaat af en ik stap met enigszins nog een slaperig hoofd uit bed. Het zou namelijk een druk weekend worden. Na snel gedoucht en ontbijt te hebben, werd het tijd om richting Veendam te rijden. De tijd ging mij iets te snel, maar uiteindelijk prima op tijd aanwezig. Eerst een bak zwarte koffie om eens echt wakker te worden. Het was nogal fris buiten en ik was dan ook blij de warme zaal binnen te lopen en daar vervolgens een ruimte vol enthousiaste hobbyisten te zien. Het was een gezellige en volle zaal. Iedereen had zijn eigen verhaal over hun vijver en dat resulteerde in vele onderlinge gesprekken. Na wederom een kop koffie, nam ik plaats aan een tafel, waar ik mij een goedgevulde cursusmap mocht toebedelen. Jammer genoeg realiseerde ik me pas toen het scherm van de beamer aan ging, dat ik precies achter één van de grootste mannen in de zaal zat. Dit mocht de pret echter niet drukken.
Al snel werden de cursisten opgedeeld in 2 groepen. Het groene en het rode team, elk team had een leider nodig en al snel wezen de vingers naar mij. De druk lag op mijn schouders om met het rode team de strijd aan te gaan met het groene team. De strijdlust barste los en zorgde voor een gezonde competitieve sfeer. Erg slim van de organisatie! Iedereen werd daardoor nog meer gemotiveerd.

De cursus werd zowel op zaterdag als op zondag gegeven en verschillende onderdelen passeerden de revue. Van de watersamenstelling tot begrippen als 'protozoa' (ziekteverwekkers) en 'aeronomas' en 'pseudomonas' (bacteriële aandoeningen). Aan het einde van de eerste dag stonden wij (het rode team) voor met 2 punten, het was dus aan ons om deze voorsprong de 2e dag te behouden.

Zondagmorgen, wederom de wekker. Ongeveer 10 minuten voor de aftrap was ik weer aanwezig in de zaal. Wat mij opviel was het feit dat men op zondagmorgen allemaal enthousiast aanwezig was en na wederom een bak koffie gingen we er weer volop tegen aan. Deze laatste dag was voor mij persoonlijk de meest interessante dag en ook de hoofdreden voor het deelnemen aan de cursus, namelijk de basiscursus visziekten.

Iedere hobbyist weet dat onze vijver afhankelijk is van vele bacteriën. Zonder deze bacteriën is er voor onze Koi geen leven mogelijk in de vijver, daar afvalproducten van onze gevinde vrienden niet verwerkt kunnen worden. Een deel van de bacteriën in het filter bestaan uit vele soorten ‘autotrofe’ bacteriën. Dit zijn bacteriën die in staat zijn om zich uit anorganische stoffen (mineralen, zouten, en metalen, maar ook water) op te bouwen. Door deze eigenschap zijn zij in staat om hun werk te doen in onze filtersystemen. Een ander soort bacterie is de ‘heterotrofe’ bacterie, deze is in staat om zich op te bouwen uit organische stoffen. Organische stoffen in onze vijver komen voornamelijk van afstervende planten en vissenmest. Ook zijn er nog mengvormen van bacteriën die eigenschappen van beide combineren. Om even terug te komen op onze filters wil ik nog een klein, maar belangrijk detail toevoegen. De nitrificerende bacteriën (de bacteriën die ammonium in nitriet én nitriet in nitraat omzetten) in onze filters behoren tot de autotrofe bacteriën en zijn aeroob (zuurstofminnende). Aeroob wil zeggen dat zij de omzetting van ammonium naar uiteindelijk nitraat alleen plaats kan vinden met behulp van zuurstof. De omzetting van ammonium naar nitriet wordt voornamelijk gedaan door de Nitrosomonas en Nitrosospira (nitroso staat voor ammonium) bacterie. De omzetting van nitriet naar nitraat wordt hoofdzakelijk gedaan door de Nitrospira en Nitrobacter (nitro staat voor nitriet) bacterie geslachten. Deze twee omzettingen zijn een onderdeel van het nitrificatieproces. Daar deze bacteriën zuurstof benodigen, is het belangrijk om de filters te beluchten.

Naast de aerobe bacteriën zijn er ook anaerobe bacteriën, die juist in een zuurstofloze omgeving gedijen. Deze bacteriën zijn in staat om nitraat in stikstof(gas) af te breken. Dit proces wordt ook wel het denitrificatieproces genoemd. Denitrificatie gebeurt door bepaalde heterotrofe en enkele autotrofe bacteriën Hier is echter wel een ‘volwassen’ filter voor nodig. De aerobe bacteriën kunnen zich namelijk alleen huisvesten binnen de biofilm, welke bij een ‘gerijpt’ filter al vrij dik aanwezig is, waarin de aerobe bacteriën zich kunnen huisvesten.

Het is altijd leuk om aanwezig te zijn bij dit soort evenementen. Vele meningen kwamen boven tafel, waaruit vele leerzame discussies volgden. Vooral in de pauze, bij een broodje bal en een lekkere kom snert. Ook om de vele bekende gezichten weer te zien om over onze prachtige hobby te praten. Na vele voorbeelden en discussies eindigde de tweedaagse cursus met een winst voor het rode team met een verschil van twee punten. Stiekem ben ik daar toch een beetje trots op. Een boel kennis en een sleutelhanger rijker (gekregen voor een opmerking tijdens de presentatie), wil hierbij de organisatie heel erg bedanken. Zeker een geslaagd weekend en bij deze raad ik het iedereen aan om deel te nemen aan deze cursus.

Organisatie bedankt voor alles!

Robert Olgers.

KoiQuest is daarnaast trots om te vermelden dat er ook bij dealers onderling kennisdeling plaatsvindt. Op deze manier zal het niveau van Koi houden in de regio worden verhoogd, met Robert Olgers van KoiCoach als deelnemer aan de cursus welke plaatsvond bij Bennie van Kiëtakoi als goede voorbeeld.

1 opmerking:

  1. Arnold de Vree01-02-2010, 09:24

    Ey Robert,

    Thx voor de info, zeer interessant. zet me wel aan het denken om volgend jaar aan deze cursus mee te doen.

    Gr,

    Arnold

    BeantwoordenVerwijderen

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.