dinsdag 10 november 2009

De 49e Nogyosai Nishikigoi Show

Het is alweer iets meer dan een week geleden dat de 49e Nogyosai is georganiseerd. Deze vind zoals gebruikelijk bij het gymnasium (sporthal) in Ojiya plaats. Ik wilde even wachten met plaatsen om wat meer inside-information te geven. De Nogyosai is de koishow van de Shinkokai, dit is de vereniging voor kwekers en koihandelaren. Er mogen dan ook alleen Koi worden ingezet door kwekers of handelaren. Om jullie niet langer te laten wachten: Dainichi heeft met een Kohaku de Grand Champion-titel behaald!

Deze Kohaku heeft een simpel tweestaps (Nidan) patroon, een mooie torpedo-vormige lichaamsbouw en de huidkwaliteit is over het gehele lichaam subliem. De glans is overduidelijk aanwezig. De Kohaku is zevenjarig (hachisai) en 83 cm lang. Volgens Futoshi Mano zal deze Kohaku zijn kwaliteit nog 3 jaar gaan verbeteren. Dit is ook een van de doelen van Dainichi, het creƫeren van Nishikigoi welke hun kwaliteit voor een lange tijd behouden. Daarbij 'verzekert' Dainichi dat deze Kohaku ervoor zal zorgen dat liefhebbers de schoonheid van deze vis voor een langere tijd zal blijven waarderen.

De vader van Futoshi Mano, de wijlen Minoru Mano, heeft vroeger een 3-jarige Kohaku verkocht aan Kachi Koi Farm in de Fukui-prefectuur, welke later in een prachtige Koi evolueerde. Mr. Mano was zo geobserdeerd door deze vis, zodat hij deze Koi weer had overgenomen. Deze Kohaku, genaamd Marin, werd gebruikt als oyagoi (ouderdier). Futoshi Mano is erg dankbaar voor het feit dat een nakomeling van Marin, de Koi waar zijn vader verliefd op werd, de Grand Champion titel won op de Nogyosai.

De tweede plek is naar een Showa van Isa Koi Farm gegaan. En deze Showa is niet zomaar een Showa, ze is namelijk al 7 jaar oyagoi! Deze vis is 13 jaar oud en 90 cm.
Toelichting van Mitsunori Isa: "Om eerlijk te zijn is dit een oude Nishikigoi. Hoewel deze vrouwelijke showa er niet jonger op wordt, geeft ze ons de indruk dat ze elk jaar jonger wordt door de glanzende huid en goede lichaamsbouw. Deze Isa Showa is onze juweel, omdat het een nakomeling van Show is, welke voor de Isa Showa-lijn heeft gezorgd. De nakomelingen van deze Showa hebben zich al bewezen met hun hoge kwaliteit. Daarbij zal dit ook de laatste keer zijn dat deze vis naar een Koishow gaat.

Deze Nishikigoi heeft de aanleg om haar schoonheid te behouden en haar nakomelingen vererven deze eigenschap ook. Wij, Isa Koi Farm, zullen ons best doen om de kwaliteit van Nishikigoi te verbeteren met deze Showa en haar nakomelingen."

Derde is een Marudo Kohaku geworden. Een leuk bijkomend feit is dat ik deze Koi in mijn handen heb gehad. Jammergenoeg win je als 3e plek geen trofee en word je ook niet opgenomen in de statistieken. Bij het jureren van een koishow wordt altijd als eerste de Grand Champion en Reserve Champion bepaald. Bij de Nogyosai waren 25 juryleden aanwezig en er zouden 13 stemmen nodig zijn om de winnaar te worden bij de eerste stemronde. Vijf Koi kregen nominaties voor de Grand Champion-titel in de eerste stemronde. De Dainichi Kohaku ontving toen 11 stemmen, de Isa Showa 8 en drie Koi kregen 2 stemmen elk. De juryleden hebben later besloten om de Marudo Kohaku een 3e plek te geven bij de tweede stemronde. Tijdens de tweede stemrond kreeg de Isa Showa 11 stemmen, de Dainichi Kohaku 12 stemmen, er was dus nog steeds geen meerderheid. Hierbij kreeg de Marudo Kohaku 2 stemmen, waarmee ze als derde zou eindigen. In de derde stemronde zouden de 2 stemmen die eerst nog voor de Marudo Kohaku gegeven werden, aan een van de twee overgebleven vissen moeten worden gegeven. De Isa Showa of Dainichi Kohaku, dus. De stemmen gingen naar allebei de vissen, waarbij de Dainichi Kohaku op 13 tegen 12 voor de Isa Showa de GC-titel heeft gepakt.

(bron: INPC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.