Trrriiing....Trrriiiiing....Trriiiing, het duurt even voordat ik het besefte. Zoals je wel eens hebt wanneer je ergens anders slaapt dan thuis, duurde het enkele seconden voordat ik wist waar ik was. Toen ik de telefoon nog gedesoriënteerd aannam hoorde ik aan de andere kant 'Wake up call', gevolgd door nog een aantal Poolse termen waarvan je me niet kwalijk mag nemen dat ik die op dat moment nog niet machtig was. Ik was wel meteen weer bij zinnen, wetende dat we vandaag aan de slag zouden gaan op de farm. Even graven in mijn geheugen... 'Tien Koeien', en iets ongemakkelijk hing ik de telefoon weer op.
Als we verder rondgeleid worden en onze handen nogmaals ontsmetten, moeten we ook ons schoeisel verruilen. We komen in een straf afgewerkt superhygiënisch gedeelte van het gebouw dat geheel is betegeld en slim is ingedeeld in meerdere kleine maar ook ruime quarantaineruimtes. Hier zullen de ouderdieren vertoeven. Alhoewel relatief gezien in een sterk contrast met het koihuis is er mijn inziens geïnvesteerd op de juiste dingen op dit moment. Als we langs de mudpounds lopen zien we ze allemaal netjes op een rij liggen. De droom van een Japanner denk ik dan. Welke kweker heeft nu al zijn vijvers binnen handbereik? Het geheel is op een ruime hoogte over het gehele oppervlak van 40 vijvers overdekt met een goed net tegen reigers en aalscholvers. De vijvers zijn niet allemaal erg groot kwa afmetingen, maar zijn wel allemaal zeer diep, waardoor elke mudpound toch al snel een miljoen liter water bevat. Er zit veel klei in de bodem. Wat opvalt is dat ondanks dat de vijvers bijna tegen elkaar aan liggen, elke vijver er anders uit ziet. Sommige water is groen, andere bruin. Dat is gek en laat me begrijpen dat elke vijver zijn eigen kwaliteiten heeft, waardoor sommige vijvers wel geschikt zijn om het hi of het sumi te voeden en andere totaal niet. Van mijn vooringenomen gedachte dat dit puur aan de hoogte in de bergen ligt in Japan blijft dus al snel weinig over. Ervaring zal moeten leren waarvoor een specifieke mudpound het meest geschikt is.
Na een viertal subtiele en minder subtiele humoristische insinuaties dat we eigenlijk staan te popelen om te gaan beginnen met selecteren, besluiten Bram en ik onze Hollandse klederdracht te verruilen voor onze zwembroek en een doek om het hoofd afkomstig van de Marudoh Koi farm die Bram heeft meegnomen. Het is waarschijnlijk voor het zweet bedoeld, maar daar heb ik eigenlijk niet zo snel last van. In Japan doen ze het ook en als ik dan toch voor het eerst een vijver zal gaan afvissen, dan maar liever in stijl. Het lijkt heel wat en draagt bij aan het gevoel dat erbij hoort, prachtig gewoon. Als we dan aankomen bij de eerste vijvers op het program, blijkt de eerste afgevist te zijn door Marco, Een harde werker en trouwe metgezel van Jos. Tezamen met Marcin, een Pool behorende tot de vaste staf op de farm hebben ze het sleepnet al aan één kant met stokken opgezet zodat de vissen makkelijk met een koisok kunnen worden getransporteerd. De tafel staat al klaar om te selecteren. Hariwake. de vissen zijn nog jong, maar toch al wel netjes op formaat. Deze eerste selectie is, onder toeziend oog van Jos, eigenlijk vorbijgegaan als een rush. Zo een apart gevoel. 'Die wel, die niet. Die niet, die ook niet, die wel.'( Lees: Leven, dood. Dood, dood, levend.) Dit is spelen voor God, we zijn los, het leven, het leren, het kan beginnen... wordt vervolgd....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten