woensdag 22 juli 2009

Jinko-time!

Jinko-time, tijd voor jinko? Het woord jinko zal jullie waarschijnlijk weinig zeggen, mij ook niet tot een paar dagen terug. Jinko betekent niets anders als 'kunstmatig'. Bij een koikwekerij betekent dit dus kunstmatige voortplanting! In de afgelopen paar weken heb ik hier nu wel enkele natuurlijke kweken meegemaakt, maar jinko is dus van een heel ander kaliber. Bij natuurlijke voortplanting wordt er een vrouwelijk ouderdier met twee of drie mannelijke ouderdieren in een vijver geplaatst met daarin een hele hoop paaiborstels. Dan is het gewoon een kwestie van afwachten of er de volgende dag kuit in de borstels hangt en deze bevrucht zijn. Dit is op de Marudo Yorijyo nu gebeurt met Yamabuki en Ginrin Kohaku in de tijd dat ik hier nu ben. Gisteren was het de tijd aan Kohaku en Sanke, waarbij het kuit dus kunstmatig bevrucht zou worden. Het begon allemaal op dinsdag 21 juli, waarbij een messe (vrouwelijke) Hoshikin Kohaku samen met twee osse (mannelijke) Kohaku van Takeda en Nogami samen in een vijver in een koihuis geplaatst werden. In een andere vijver werden een messe Marudo Sanke met twee osse Sanke van Momotaro en SFF geplaatst. De vijvers zijn betonnen binnenbakken met daarin een blauw zijl, welke een dag ervoor gevuld is met bergwater. Tevens hangen er in deze vijvers enkele paaiborstels, om te zien of er al enige activiteit (kuitafzetting) heeft plaatsgevonden.

Nu is het dus een kwestie van afwachten. Gedurende de dag werd er af en toe wel naar de vissen gekeken, maar volgens Hisashi-san kon ik ervan uitgaan dat de koi pas rond een uur of twaalf 's nachts echt actief worden. Gedurende de dag nog een kohaku sembetsu gedaan en vele tosaivijvers gevoerd. Daarna naar de Beisia, dit is een enorm grote supermarkt, welke tevens kleding verkoopt. Bij de Beisia flink wat sushi, nootjes en bier ingeslagen om richting de oyagoi te gaan. Naast het koihuis staat het oude huis van de familie, waar we op ons gemak konden wachten op het kuitschieten. Elk halfuur werden beide vijvers gechecked. Hierbij werden de kuitborstels bekeken, om te zien of er al enig kuit op was te vinden. Na twee Japanse films en vele snacks was het 12 uur en ging ik eens de kuitborstels checken, nog geen kuit te vinden, maar de kohaku waren wel flink actief. Om 0.30 was het dan zover, de Kohaku had wat kuit geschoten. Gelijk werden beide mannetjes in een andere vijver geplaatst en pas een uur later zou het kuit worden afgestreken van het vrouwtje. De reden hiervoor is dat het kuit nu kan rijpen. Bij natuurlijke bevruchting geeft het vrouwtje steeds kleine beetjes kuit, over een lange tijd, waardoor het kuit genoeg tijd heeft om te rijpen. Bij kunstmatige bevruchting wordt al het kuit in een keer afgenomen, waardoor deze niet kan rijpen. Om 1.30 was het dus zover. Het vrouwtje werd verdoofd, omgekeerd met buik naar boven en daar vervolgens ringer (http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h51694.pdf ) -oplossing over gegoten. In de tussentijd werd er een kom, welke aan de binnenkant was ingesmeerd met vaseline klaargezet. De vaseline zorgt ervoor dat het kuit niet gaat plakken aan de kom. Drie, twee, een: de koi werd omgedraaid en het kuit kwam er gelijk uitstromen. Na wat extra aandrukken en afstrijken was het meeste kuit wel afgenomen en de koi werd weer terug in de vijver gezet. Direct hierna werd het eerste mannetje gevangen en verdoofd. Ook deze werd omgekeerd en ringer vloeistof over de buik en geslachtsdeel gegoten. Vervolgens werd er met een spuit hom (sperma) afgenomen en een klein deel hiervan werd met een microscoop gechecked of er wel beweging in zat. Naast een grote bak, gevuld met water, stonden frames met daarin paaiborstels geknoopt. Deze frames werden in het water gelegd. Vervolgens werd in een metalen cup, welke ook volledig met vaseline was ingesmeerd, gevuld met enkele scheppen kuit, een ml hom en vervolgens wat ringer-oplossing. Deze werd kort gemixed en vervolgens over de kuitborstels verdeeld. De frames werden aan beide kanten besproeid met kuit.

In een uur tijd is al het kuit (naar schatting 400.000 eitjes) bevrucht met hom van twee mannetjes en over de paaiborstels verspreid. Deze paaiborstels werden vervolgens gelabeld en in een vijver gehangen. De vrouwelijke en mannelijke kohaku ouderdieren werden trouwens weer samen uitgezet, waarbij ze, na uit de verdoving ontwaakt te zijn, weer vrolijk verder gingen met het bevruchtingsritueel. Om 2.30 lagen we weer met z'n drieën voor de tv, dit keer voor een actiefilm met Leonardo di Caprio, welke in het Japans nagesynchroniseerd was. Echt irritant om te volgen, gelukkig was de actie er niet minder om en was het een goede film om wakker bij te blijven. Om 3.30 hadden de Sanke er pas zin in, gelijk werden de mannetjes gescheiden van het vrouwtje. Rond 4.30 werd hetzelfde ritueel herhaald als bij de Kohaku, waarbij wel minder kuit werd afgestreken dan bij de kohaku. Het was dus pas 5.30 voor we klaar waren met de kunstmatige bevruchting van twee ouderparen.

Na een snelle noedelhap was het tijd om naar bed te gaan. Rond 12.00 weer wakker en gelijk de vijvers met oya gechecked, wat een kuit er nog uitgekomen is zeg. De extra paaiborstels welke erin gehangen zijn na de kunstmatige bevruchting zaten allemaal onder het kuit. Niet veel later zijn de ouderdieren uitgezet in de mudponds. Daarnaast kregen de eitjes een behandeling met malachietgroen om schimmelvorming tegen te gaan. Nu is het dus weer een kwestie van wachten voor de bevruchte eitjes uitkomen, iets van 3-5 dagen afhankelijk van de temperatuur. Jullie zullen het wel kunnen lezen op dit blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.