donderdag 23 juli 2009

Yuki Asagi

Als watergeoriënteerd en kennisland, is Nederland rijk aan een handjevol professionele kwekers van Koi. Om de vraag te beantwoorden of de koi, die al dan niet tot verwolwassening komen op Neerlands klei, de moeite waard zijn om aan te kopen, zeggen foto's meer dan een duizend woorden. Ik wil specifiek de volgende Koi dan ook onder de aandacht brengen.

De koi die je hier ziet is de Yuki Asagi. Yuki, in al haar toepasselijkheid, betekent 'sneeuw'. De spirituele vader van deze Koi is Jos Aben, van A&C Vijvers en Koi te Grubbenvorst. Op deze Limburgse klei heeft deze sneeuwwitte asagi haar foerageergedrag gulzig vorm mogen geven en niet zonder resultaat. Deze blozende witte, zag het daglicht voor het eerst, na een kruizing tussen Matsukawabake en Chagoi. Deze offspring behelsde onder andere chagoi met een wit gedefinieerd schubbenpatroon. Deze exemplaren werden vervolgens weer gekruist met een Ginrin Asagi. De kinderen van deze kweek worden onderling weer gekruisd met elkander om tot de uiteindelijke Ginrin Yuki Asagi te komen. Het Ginrin is niet essentieel in deze, maar geeft deze Koi wel juist dat chic en elegant effect. De gracieuze verschijning doet dan ook denken aan een glinsterende diamant.
Zes jaren zijn er gepasseerd sedert Jos is gestart, met het trachten te stabiliseren van deze variëteit. Uit een kweek brengt hij nu circa 20 procent eigenlijke Yuki Asagi voort. Toch legt de man die altijd vlaai klaar heeft staan voor zijn bezoekers de lat nog hoger. Nog eens vijf jaren trekt hij er dan ook voor uit om tot een succespercentage te komen van 70 procent en uiteindelijk hoopt hij zonder tussenkomst van interimme kweekvormen, de Yuki Asagi te kunnen voortbrengen uit zuivere ouderdieren. Ook in Japan is de Yuki Asagi wel eens verschenen, maar zelden met de voor de asagi zo typerende rode tekening langs de flanken en op de wangen (agi hi) en als doelgerichte en stabiele variëteit hebben wij haar nog nimmer gade geslagen. Misschien de ultieme poging je wederhelft warm te laten lopen voor de hobby? Diamants are a girls best friend…toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.