donderdag 29 april 2010

Showa No Hi - Golden Week -

Vieren wij morgen, op 30 april, Koninginnedag, zo viert Japan vandaag al de verjaardag van wijlen keizer Hirohito. Deze dag, die in Japan Showa No Hi of simpelweg Showaday wordt genoemd is sinds 1926 een officiële feestdag in Japan. De alom omstreden keizer, die regeerde vanaf 25 december 1926 tot zijn dood in 1989, was van danige invloed op de geschiedenis en cultuur van Japan. 
Deze keizer zorgde voor een enorme ontwikkeling in zowel de industrialisatie alsook de militarisering dat de invasie van Japan in China en de bemoeienis van Japan in de 2e Wereldoorlog met zich mee bracht. Alhoewel de wijze Hirohito, die zich liever verdiepte in de waterdieren van de zee, in het geheel niet oorlogszuchtig was, wordt hij ook door vele Nederlanders nog steeds gezien als de verantwoordelijke voor de interneringskampen van Nederlands-Indie die Japan bezette in de 2e W.O.
Na de overgave van Japan aan de geallieerden, dat officieel werd door de stem van Hirohito, daarvoor door de meeste Japanners nog nooit gehoord, die hiervan een officieel statement gaf op de radio, volgde de bezetting van Japan. Er was weinig voedsel en velen hadden te kampen met een dreigende dakloosheid. Hirohito heeft daaropvolgend, in samenwerking met zijn bezetters, het land van de reizende zon weer op de been weten te brengen. Hij leefde lang genoeg om mee te maken dat Japan één van de leidende naties is geworden op het gebied van technologie en een democratie.
De feestdag is bedoeld om mensen er bij stil te staan en bewust te maken van wat er zoal gebeurd is in deze regeerperiode. 'Showa' is de naam van de regeerperiode van Hirohito, die inmiddels ook beter bekend onder deze naam. Dit is ook het tijdperk waarin de varieteit Showa Sanshoku het levenslicht heeft gezien en waarnaar zij is vernoemd.

' De Showa is vernoemd naar de regeerperiode van Showa' 

Na zijn dood werd deze dag benoemd tot Midori no hi, hetgeen betekent 'Dag van het groene loof', omdat de keizer zoveel van de natuur hield. Dit is echter met ingang van 2007  Shōwa-dag geworden en is de dag van het groene loof verschoven naar 4 mei. Deze dag is het begin van de Gouden week (Gōruden uiku, de Japanse uitspraak van 'Golden week'). In veel gevallen is men vrij van 29 april tot en met 5 mei.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor het bijbrengen van dit stukje cultuur uit Japan, Tiebo-san!

    BeantwoordenVerwijderen

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.