zondag 28 maart 2010

KOI 89 - Seizoenstarter in stijl

Voor een selecte groep koifreaks start het nieuwe seizoen al in oktober, wanneer de kwekers de nieuwe vissen binnenhalen. Ze staan er met hun neus bovenop om al het moois dat net uit de mudponds tevoorschijn komt te bewonderen, te beoordelen en bij gelegenheid misschien zelfs aan te schaffen. Voor de doorgewinterde (juist woordgebruik, na zo'n winter) Benelux hobbyist begint het nieuwe Koiseizoen echter rond Pasen, wanneer de nieuw aangeschafte Koi bij de handelaar uit quarantaine komen, de eerste beweging in de eigen vijver weer merkbaar wordt en de ongevonden Paaseieren beginnen te smelten in de tuin door de eerste échte zonnestralen.
Fred Stork hoorde ditmaal bij de tweede groep, wanneer hij op verkenning trok bij Bokoi om te zien welk mooi zwemmend materiaal werd aangeschaft voor het komende seizoen, maar vooral ook om een indruk op te doen van de zaak in Susteren.

Jeroen en Joop daarentegen mochten we afgelopen jaar echter kwalificeren bij die allereerste groep wanneer ze met hun neus bovenop de 'harvests' stonden van diverse kwekers in Japan. Jeroen Dregmans bericht in zijn tweede deel van Japan à la carte over tal van kwekers, hun harvests, hun greenhouses en ook wel over een paar mooie zwemmende exemplaren die hij zelf op de kop kon tikken.
Joop van Tol gaat dieper in op drie kwekers die hij tijdens hun gezamelijke tocht aandeed, namelijk Ehara, Oyama en Nagashima... en vatte de indrukken samen in het tweede, derde en vierde deel van de Koibijbel.
Natuurlijk mocht in deze uitgave de Shinkokai niet ontbreken... de allerbelangrijkste Koi Show ter wereld.

Martin Kammerer trok naar Japan en legde de allermooiste vissen vast op de gevoelige plaat. Adembenemend fotomateriaal!

Ad Jacobs vertelt hoe het eraan toe kan gaan wanneer de KVA wordt opgeroepen terwijl Wouter Zandbergen bericht over de jaarlijkse KVA bijeenkomst.

Bram Rohaan schoof tijdens de laatste Holland Koi Show aan tafel met de aanwezige Japanse juryleden en legde hun enkele vragen voor met betrekking tot onze show en de manier waarop door Japanners wordt aangekeken richting de Holland Koi Show. Natuurlijk ontbreekt ook een jureringsvisie richting de topvissen tijdens de HKS niet.
Jos Aben en Richard Beemer stelden een tweede 'Koi Challenge' samen. Ditmaal worden verschillende vissen binnen de variëteiten Sanke, Showa, Shiro, Kujaku en Goshiki naast elkaar gezet en in kwaliteit vergeleken. Ongetwijfeld een stuk waarvan u en ik nog veel kunnen opsteken wat betreft de (h)erkenning van echte kwaliteitskenmerken.

Ook veel informatie in de alweer zevende aflevering van 'Zo transparant als water' waar Joop van Tol dieper ingaat op de volgende stap in de stikstofkringloop na ammoniak en nitriet, namelijk nitraat.
Mike van Zijl bericht dan weer over de Koi-korrel... en wel over de manier warop een koi-korrel tot stand komt. Hij neemt ons mee naar de grootste fabrieken waar korrels worden gemaakt en heeft het over het ontstaan en samenstelling. Een indepth-story!
Tiebo Jacobs start voor ons een nieuwe serie. In zijn Koiwoordenboek pakt hij telkens een term beet en zoekt tot de bodem de betekenis en het ontstaan uit. In deze uitgave het eerste deel van Koi-Lexicon, namelijk "kuchibeni".

Toën Feyen neemt ons voor de tweede keer mee naar Amerika en voor wat betreft het goede doel zien we een update van de Nisai van Ewit. U kunt nog steeds loten kopen op KIKA en Warchild te steunen. Naast onze vaste Koicolumn, deze uitgave voor de eerste maal een Koipuzzel met kans op mooie prijzen. Tot slot véél nieuws uit de hoek van de Handel die deze 132-pagina dikke uitgave vervolledigen en die u rond de paasdagen op de deurmat mag verwachten.

1 opmerking:

  1. die bram en tiebo zijn ook overal in terug te vinden he... De stukjes in de nieuwe koiwijzer zijn trouwens ook erg leuk om te lezen!

    ge zo door mannen.

    Gr,

    Rene

    BeantwoordenVerwijderen

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.