vrijdag 26 maart 2010

Helemaal vanuit Japan: de jongste Tanaka-telg!

Alhoewel ik net terug ben uit Japan, ben ik gisteren toch nog een Japanse koikweker tegengekomen. En wel één van 22 jaar oud, genaamd Mitsugu Tanaka, jongste zoon van Shigeo Tanaka. Het zal jullie waarschijnlijk niet veel zeggen, maar Shigeo Tanaka is de bedrijfslijder van de Maruju Koi Farm. Maruju staat vooral bekend om zijn Tancho productie. Tancho Kohaku, Goshiki en Goromo zijn de meest bekende afstammelingen van de Maruju Yorijo.

Mitsugu Tanaka dus. Hij is hier nu sinds februari en werkte sindsdien in het vishuis van Ornafish. Zijn doel is om de Engelse taal beter te gaan beheersen en een beter inzicht te krijgen in de handel der Nishikigoi. Zijn oudste broer Shigeyoshi heeft vroeger ook al een soortgelijke trip gemaakt, maar is toen voor vier maanden in Engeland geweest. Dit is ook gelijk te merken als je met hem praat, zijn beheersing van de Engelse taal is namelijk heel behoorlijk. Mitsu zal tot eind april in Nederland blijven en zal naast het werk bij Ornafish ook bij enkele Nederlandse koihandelaren meelopen voor enkele dagen. Sinds gisteren loopt Mitsu mee bij Joachim Luisman van het Koicenter Tiel, dit zal hij doen tot en met aanstaande maandag.

Natuurlijk was ik hiervan op de hoogte en ben ik even langs geweest in Tiel. Toen ik aankwam waren Joachim en Mitsu (dit is trouwens zijn roepnaam) al bezig met het selecteren van een bak met nisai van Kataoka, welke net uit quarantaine waren gekomen. Joachim had aan Mitsu gevraagd of hij de mannetjes van de vrouwtjes wilde scheiden. Veel Koi van deze leeftijd en lengte (40-50cm) zijn qua uiterlijk redelijk eenvoudig te beoordelen op sekse. Mannelijke Koi vallen explicitiet op door hun in verhouding grote kop ten opzichte van een ranke lichaamsbouw. Daarnaast zijn de grote borstvinnen en de intensere pigmentatie ten opzichte van de vrouwelijke Koi kenmerken die het meeste verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Koi. Zie onderstaande afbeelding van een mannelijke Sanke van Momotaro (foto gemaakt door Mark Gardner).   
Grote kop, rank lichaam, grote borstvinnen en de 'harde' pigmentatie zijn hier duidelijk zichtbaar. Wanneer deze kenmerken echter niet zo herkenbaar zijn zoals bij deze Koi, zijn er nog twee belangrijke kenmerken waaraan het geslacht te bepalen. De eerste is natuurlijk het geslachtsdeel (hier zal in een later op teruggekomen worden) en de tweede zijn de borstvinnen. Niet de vorm van de borstvinnen, maar het oppervlak van de eerste vinstraal. Bij vrouwtjes is deze vinstraal glad, bij mannetjes bevinden zich hele kleine bobbeltjes op de eerste vinstraal. Dit is zichtbaar wanneer de Koi boven water wordt getild en in het licht gehouden wordt, daarnaast is dit kenmerk ook te voelen met de vingers. Zie onderstaande foto, waar Mitsu dit demonstreert:

Daarnaast heb ik nog een video gemaakt van Mitsu tijdens de uitleg van de sekse-bepaling van een Koi:
Nadat we de mannetjes van de vrouwtjes hadden gescheiden, was het ondertussen lunch-tijd geworden en werd het typische Nederlandse gerecht patatje oorlog en een broodje hamburger speciaal voorgeschoteld. Mitsu kende de Nederlandse frietjes nu wel en zelfs de satésaus ging er zonder problemen in. Onder het eten heb ik hem (Japans en Engels afwisselend) over mezelf en KoiQuest verteld, grappig genoeg wist hij al dat ik bij Marudo heb gewerkt en daar het één en ander van de Nishikigoi heb opgestoken. Ook Mitsu kan het KoiQuest  initiatief waarderen, als dank heb ik hem de one-of-a-kind KoiQuest hoofdband cadeau gedaan:  
Tot 26 april zal Mitsu nog in Nederland blijven en nog veel ervaring opdoen in de Engelse taal en de Nederlandse Koi-business. Mitsu, bedankt voor de leuke ervaring en we zien elkaar heus nog wel terug in de toekomst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.