donderdag 7 januari 2010

Sekiguchi in de Sneeuw

Wanneer je de afgelopen dagen het nieuws hebt gevolgd, dan is het je vast en zeker niet ontgaan. Japan heeft te kampen met een heftige sneeuwval. Al sinds de jaarwisseling, nu dus al een week, ligt het Japanse landschap bedekt onder een witte laag van het witte wintergoed dat in Japan yuki wordt genoemd en waarnaar de Yuki Asagi is vernoemd. De eerste twee dagen werden gekenmerkt door een vrijwel onophoudelijke sneeuwstorm, hetgeen in het Japans een Fubuki wordt genoemd.

Al komt het nog nergens in de buurt van de meer dan drie meter sneeuw die Japan in 2006 teisterde en meer dan zestig levens eiste (hiernaast op archiefbeeld), toch is de halve meter voldoende om de dagelijkse beslommeringen in Japan te bemoeilijken. De fijne poedersneeuw zorgde de eerste dagen voor grote sneeuwduinen, een aantal dorpen raakten geïssoleerd. Na enige dagen is het sneeuw opeengepakt to dikke sneeuw. De verwachtingen zijn wisselend. Alhoewel misschien niet het dikste pak sneeuw ooit, toch is het een record aan sneeuwval voor de maand januari. In een dorp genaamd Erimo, Hokkaido, werd een winterdeken van 115 cm gemeten.


Foto boven: Takamitsu Sekiguchi is de meest rechter persoon.

Takamitsu Sekiguchi, één van de broers van de Sekiguchi Farm die in 2009 door Bram en Tiebo werd geïnterviewed voor laatste KoiWijzer, laat vandaag weten dat zij als gevolg van de sneeuwoverlast niet in staat zijn om Sembetsu (selectie) uit te voeren op hun tosai van het afgelopen jaar. Wel verheugen zij zich enorm op de sembetsu die hen te wachten staat. Nadat ze erg tevreden waren over de kweekresultaten in 2009, zijn ze erg benieuwd naar het potentieel van hun bloedlijn. Zodra voorhanden, zal Sekiguchi-san, enige foto's doen toekomen aan KoiQuest. Natuurlijk zullen wij ze jullie dan niet onthouden op de Nishikigoi Novelle. Houdt het dus in de gaten...


Masayuki en Takamitsu Sekiguchi zijn respectievelijk 35 en 39 jaar oud. Zij blijken helemaal gek op skiën en snowboarden te zijn en zijn hier wat dat betreft helemaal op hun plaats. Minami Uonuma is namelijk gelegen in het beroemde Japanse skigebied Yuzawa. Yuzawa herbergt in totaal maar liefst 20 skiresorts en staat in Japan bekend als ‘Snow Country’. De met poedersneeuw bedekte bergen, die tot een hoogte van 1140 meter reiken en van vele skipistes zijn voorzien, vormen een adembenemend wintertoneel onder de helderblauwe luchten. Zij maken Yuzuwa tot een winterwonderland in de Japanse Alpen.


foto's: Fred Stork/ Dennis Barten. Bronnen: Sekiguchi Koi farm/ Dennis Barten

4 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's om te zien maar wel minder als je daar je werk moet doen.
    wat is trouwens de bloedlijn van de Sekiguchi Koi ? ik heb een showa van deze kweker rondzwemmen en ben daar wel benieuwd naar.

    Gr Jurgen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jurgen,

    Idd mooi plaatjes levert het op en prachtig skiweer.
    De sekiguchi koi farm is een van de weinigen die een geheel eigen bloedlijn hebben. Deze showa zijn dan ook uiterst herkenbaar. De enige tol die het eist is de maximale lengte van deze vissen die nu rond de 80cm ligt, maar voor die 80 cm doe ik het. Sedert 2009 kweekt SKF ook matsunosuke kohaku en sanke. De pearl ginrin is natuurlijk ook een geheel eigen lijn. Meer lees je in de laatste koiwijzer waarin een interview staat die Bram en ik met deze kweker hielden.
    Gr.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een foto van mijn Sekiguchi showa als tosai heb ik hier: Sekiguchi tosai

    Dus die bloedlijn is als ik het goed begrijp de matsunosuke ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Jurgen,

    Je showa is van de bloedlijn Sekiguchi. De eigen bloedlijn van de Sekiguchi Farm.

    BeantwoordenVerwijderen

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.