zondag 11 oktober 2009

Update van Gwenn's kweek

Eind september heb ik jullie de kweek van Gwenn voorgesteld. Gisteren ben ik bij hem langsgeweest om de kweek eens is in levende lijve te bekijken. Ik moet zeggen, hij heeft het goed voor elkaar daar. Een koihuis van polycarbonaatplaten met een aluminium frame zorgt ervoor dat twee vijvers het gehele jaar op temperatuur blijven. De vijvers hebben een (vijver)inhoud van ongeveer 50 en 30 m³, die ieder nog apart ondersteund worden door een filter, welke naar schatting een kwart van de inhoud van de vijver is. Dit betekent een totale inhoud van ongeveer 100 m³. In de grote vijver bevinden zich zijn 'kweekvissen' en in de kleinere zijn 'kweek'. De kweekvissen zijn Koi welke Gwenn zelf heeft uitgezocht in Japan en komen van de kwekers Sakai Fish Farm, Yamatoya, Dainichi en Maruhiru. Gwenn wil zich nu richten op de kweek van Kohaku en dat laat zich zien in de Koi welke nu rondzwemmen in de 50 kuubs vijver. Mannetjes van Dainichi en SFF, vrouwtjes van Yamatoya en SFF. Dat de vissen nog niet de lengte hebben van een volwassen ouderdier deert niet, met deze faciliteiten heb ik er alle vertrouwen in dat binnen twee jaar de vissen wel op lengte zijn.

Dit jaar heeft Gwenn een proefkweek opgezet met een Yamatoya vrouwtje en twee Dainichi mannetjes. Hierbij een update van de ontwikkeling van het jongbroed, wat nu een leeftijd van vier maanden heeft (geboortedatum was begin juni). Ik moet zeggen, de Koi zien er in het echt nog een stuk beter uit. Dit had ik eerlijkgezegd niet verwacht. Alleen maar hulde voor Gwenn en zijn eerste kweek. Zijn streven is om de body en de prachtige borstvinnen van de Yamatoya Kohaku te combineren met het diepere rood van de Dainichi Kohaku. Op het moment is duidelijk nog het zachte rood van Yamatoya te zien. Met deze leeftijd is het juist positief om zo zacht mogelijk rood, dus oranje, te hebben. Hoe langer het duurt voor het 'hard' en dieprood wordt, hoe beter. Gwenn wil namelijk geen showvissen kweken, maar vissen voor de toekomst.
De lengte van de grootste Koi reikt nu naar 25 cm, al was dit wel voor een Benigoi. De grootste Kohaku was op het moment van meten 23 cm, zie onderstaande foto. Deze Nidan Kohaku had ik tijdens mijn eerste berichtgeving over Gwenn's kweek geplaatst. De vis is gegroeid van 13 naar 23 cm.



Hieronder de andere Kohaku, een Sandan, welke ik ook eerder had voorgesteld. De vis is gegroeid van 11 naar 20 cm.


Ik ben zelf heel benieuwd hoe de kweek zich gaat ontwikkelen, maar het gaat echt de goede kant op. Van 4.000 stuks eitjes nog zo'n hoeveelheid Tategoi over te houden, beloofd wat voor de toekomst!

5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de lovende woorden Bram.

    Ik zal begin 2010 nog is een update geven dan zijn we weer bijna 3 maandjes verder de gemiddelde groei is nu 1 cm tot 1,5 cm de week volgens mijn berekeningen als het zo doorgaat verwacht ik de grootste ruim over de 30cm in januari 2010. De kohaku zullen ook de hele winter op 23-24 graden blijven zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pracht koi,s
    zulken zie je er niet veel.
    Zou graag wat meer info willen zien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gwenn heb je foto,s
    Van het vrouwtje en mannetje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Gwen,

    Je hebt verbluffende resultaten geboekt, waarvoor een dikke proficiat !

    De watertemperatuur op 24°C houden is een ding, alsook een goede waterkwaliteit behouden is evenzeer belangrijk, hoe doe je dit ?

    De voeding die bijdraagt tot een flinke groei en behoud van patroon, uit wat bestaat deze?

    Dit zijn vragen die menig liefhebber bezig houd, en misschien heb je enkele tips om de aspirant kwekers op weg te helpen

    Groetjes,

    Marc

    www.koivrienden.be

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Foto's volgen later van de ouders :) bij de volgende update van de kweek.

    Een goede waterkwaliteit behouden is voldoende buffer hebben dus geen quarantaine bakje van 5000 liter. Maar een serieuze vijver met constante waterverversing en voldoende stroming en ook degelijk filter die voldoende groot is omdit grote aantal koi aan te kunnen. De voeding bestaat hoofdzakelijk uit saki momenteel.

    Mvg,
    Gwenn

    BeantwoordenVerwijderen

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.