zondag 5 juli 2009

De oorsprong van het woord Koi

Het is pas twee eeuwen geleden dat de eerste echte koivariëteiten zijn ontstaan. Het woord Koi stamt echter uit de oudheid. Toen de zoon van de Chinese filosoof Confucius in 533 v.Chr. werd geboren, kreeg deze van koning Shoko (Zhao Gong) van het koninkrijk Lu (het Oude Perzië) een karper cadeau. Deze karper kreeg de naam Koi. Confucius was zo blij met deze geste, dat hij zijn zoon Kong Li naar de vis vernoemde. Li is Chinees voor Koi of karper. Honderden jaren later is de Koi via China en Korea naar Japan gekomen. In eerste instantie om als voedsel voor de Japanse rijstboeren te dienen. Pas in de 19e eeuw ontstonden de eerste kleurvarianten.


Mongoolse Rijk

Ook zijn er bronnen die vertellen dat de Mongolen de Koi naar China hebben gebracht, tijdens de expansie van het in die tijd zeer uitgestrekte en oppermachtige Mongoolse Rijk. Die expansie begon echter pas na het jaar 1200 en valt dus veel later dan de geboorte van de zoon van Confucius. Hetgeen niet wil zeggen dat beide theorieën waar kunnen zijn.

Het woord Nishikigoi is vrij recent ontstaan. Op een koishow in het dorp Takesawa (een deel van Yamakoshi Village), zag Mr. Kei Abe, directeur van de visserij agentschappen van Niigata, een Sanke zwemmen waarbij hij echt diep werd geraakt door de schoonheid ervan. Zijn woorden hierop waren: "This is a true Nishikigoi!", en zo is de naam ontstaan. Nishiki is een met goud geweven zijden stof en betekend letterlijk 'gekleurd kleed'. Het woord wordt gebruikt om werkelijk adembenemend mooie dingen mee te omschrijven (bijv. Nishiki picture). Goior Koi is van origini het volledige woord voor karper. Het is een waardig woord voor de meest elegante koi. Rond 1940 werd het woord Nishikigoi een huiselijk begrip in Japan en wordt tegenwoordig over de gehele wereld gebruikt. Het woord Koi wordt tegenwoordig vooral als synoniem voor het woord Nishikigoi gebruikt en staat inmiddels ook in de Dikke van Dale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.