zaterdag 20 februari 2010

Het Waterrijk van Appeltern

De Tuinen van Appeltern, in 2010 dé locatie voor De Nationale Koi- en Vijverdagen, telt meer dan 190 voorbeeldtuinen. Elke tuin heeft een eigen sfeer, een eigen identiteit en een eigen inrichting. Vanaf het begin speelde water daarbij een grote rol. In zeker de helft van de tuinen zijn vijvers of waterbronnen toegepast. Volop inspiratie voor de tuiniers met een voorkeur voor water en misschien ook wel voor tuiniers met weinig tijd. Want volgens ‘Appeltern’ is de vijver het meest onderhoudsvriendelijke onderdeel van een tuin. Tijd voor nader onderzoek…
Een natuurlijke omgeving
Het dorpje Appeltern ligt midden in de Maas en Waalse polder. Een landschap van rijen populieren en wilgen, langs smalle weggetjes en sloten. De Tuinen van Appeltern wordt aan alle zijden omgeven door weelderige sloten en dwars door het park loopt een brede vaart. Bezoekers kunnen met een trekpontje van het ene naar het andere parkdeel. Voor Ben van Ooijen, de initiatiefnemer van het tuinencomplex, is de landschappelijke inpassing altijd heel belangrijk geweest. Op diverse plekken vloeit het landschap bijna het park binnen en omgekeerd zijn er vele mooie uitzichtpunten. De rust en ruimte geeft de bezoeker het gevoel voor even in een andere wereld te zijn. Voor vijverliefhebbers heeft de natuurlijke omgeving extra voordelen. Want op veel plaatsen zijn er watertuinen gemaakt waarbij de sloten en vaart als basis zijn benut. De overstekende vlonders en watervallen zijn daarmee op voorhand ‘natuurgetrouwer’ en ‘echter’ dan wat vaak in een doorsnee achtertuin te zien is.

Populair of niet?
Elk jaar opnieuw is er wel weer de discussie over de populariteit van de vijver. Het ene jaar lijkt er sprake van een terugloop en het andere jaar blijkt er ‘ineens’ weer groeiende interesse voor de vijver. Ben van Ooijen is er duidelijk over; “Het is een beetje hetzelfde als met trends, het is een kwestie van aandacht. Is een bepaald item wat vaker in de bladen of op televisie te zien dan spreekt men al snel van een trend. Terwijl de aandacht vaak simpel door de fabrikant is ‘gekocht’. Met de vijver is helemaal niets mis. In de 25 jaar dat we ons park hebben opgebouwd is nooit echt sprake geweest van desinteresse. U ziet wel dat de voorkeur qua uitstraling en vormgeving van een vijver veranderd. Vroeger was het een kwestie van een simpel stuk vijverfolie afgedekt met een rand vol keien. Nu gaat het om hoogwaardig EPDM-folie met een strakke afwerking van natuursteen of platen van metaal of hout”. Er is in dit kader nog wel een ander belangrijk aandachtpunt wat Ben van Ooijen naar voren haalt en dat is het vijveronderhoud. “Door verkeerde aanpak en/of onnatuurlijk handelen krijgen veel vijverbezitters hun water niet meer helder. Waardoor er vervolgens een soort van afkeer bestaat, omdat het toch niet lukt. Op basis van dat soort geluiden mag u niet concluderen dat de vijver niet populair meer zou zijn. In Appeltern laten we graag zien dat het zo moeilijk allemaal niet is. En als ik dan ook nog even kijk naar hoe het gaat bij de hoveniersbedrijven, die bij Appeltern zijn aangesloten, dan geldt gewoon hetzelfde; de vijver heeft in al die tijd nauwelijks aan populariteit ingeboet!”

Onnatuurlijke aanpak
Het is voor de Koi-liefhebbers een beetje lastig om te spreken van een onnatuurlijke aanpak bij vijveraanleg. Omdat bij de aanleg van Koi-vijvers technische apparatuur inmiddels vanzelfsprekend is. Maar omdat het in Appeltern vaak ook liefhebberst betreft van ‘normale’ vijvers wordt de natuurlijke lijn gevolgd en gepropageerd. De vijvers in Appeltern zijn veelal natuurlijk ingericht. Door voldoende diepte, een zorgvuldig gekozen beplanting, een gunstige ligging en een terughoudendheid in de vispopulatie zijn de meeste vijvers helder en onderhoudsvriendelijk, zonder filters en pompen. Op basis van het natuurlijk evenwicht zien de vijvers er, het jaar rond, fantastisch uit.
Uiteraard zijn er ook vijvertoepassingen met koppelingen aan watervallen of beekjes waar wel degelijk pompen en filters zijn ingebouwd. Ook de waterpartijen die zijn aangelegd puur als object, als waterspiegel, worden technisch ondersteund. Overigens telt De Tuinen van Appeltern ook een aantal siervisvijvers waarbij Koi- en Steurvissen enthousiast rondzwemmen.

De constructie
Door de veelheid aan voorbeeldtuinen met vijvers krijgt de bezoeker in Appeltern een prachtig totaalbeeld van de vele constructiemogelijkheden. De aanleg van een vijver is veelal een dure en tijdrovende aangelegenheid, volgens Appeltern, en dus is het zaak om goed na te denken over de constructie. “Niets is zo vervelend als een vijver waar het folie te zien is of met een vijverrand die is weggezakt. De aanleg wordt onderschat en dat is jammer van de tijd en het geld”, aldus Ben. De waterpartijen in Appeltern zien er, zonder uitzondering, prima uit. Al is wel op een aantal plaatsen te zien hoe een aantal bezoekers hun nieuwsgierigheid niet heeft kunnen bedwingen, ze hebben hierdoor met de voeten de grindlaag of flagstone van de vijverrand geduwd.

De verscheidenheid in vijvers is enorm, gemetselde vijvers, vijvers met een ouderwetse rollaag van turfblokken, een hardstenen vijver, een vijver met houten rand, een leemvijver, een volledig betegelde vijver, een vijver zonder folie en een voorgevormde vijver. De vorm en grootte zijn steeds weer anders, evenals de 101 verschillende keuzes qua wand en rand. En dan hebben we het nog niet over de vele vlonder- en brugmogelijkheden. Ook voor de tuiniers met diepwatervrees heeft Appeltern veel te bieden. Want de tientallen waterbronnen, met al dan niet hoorbaar water, zijn een prima alternatief.

De ligging
De Tuinen van Appeltern is destijds aangelegd om tuiniers en toekomstige tuiniers te helpen en te inspireren. Daarbij is het ook een prachtig park geworden voor mensen die gewoon een leuke dag uit willen zijn tussen bloemen, in rust en natuur. In de tuinen zijn, behalve enkele bijzondere planten en boeken, geen tuinproducten te koop. Vanuit hun objectieve tuin-voorlichtingsstatus zijn ze in Appeltern zeer begaan met het lot van allen die een tuin gaan aanleggen of veranderen. “Het is heel belangrijk dat de mensen een tuin krijgen die bij hen past. En dan bedoelen we niet alleen qua sfeer en budget maar vooral qua gevoel en tijdsbestedingspatroon. Als mensen meer in een tuin moeten werken dan hen lief is, ontstaat er uiteindelijk onvrede en afkeer. We blijven ons inspannen om bezoekers daar op te wijzen!”, aldus Ben van Ooijen.

Zo vertelt Appeltern ook waar het om gaat bij een goede tuin. Hoe zorgt u voor het juiste tuingevoel? Middels de belevingstuinen ervaart de bezoeker letterlijk aan den lijve dat het goede gevoel een kwestie is van juiste verhoudingen tussen hoog en laag en tussen beplanting en verharding. De vijver speelt in dit kader een soort van tussenrol. Een vijver is immers nooit compleet begroeid en zou daarmee niet bij de beplanting geteld kunnen worden maar water is ook geen bestrating dus hoort niet bij de verharding thuis. Een vijver kunt u het beste zo dicht mogelijk bij het huis situeren, zodat u er van binnenuit nog zicht op hebt, propageert Appeltern. Zorg ervoor dat de vijver is ingebed in de juiste omgeving. De direct omliggende beplanting moet aansluiten bij de vijverbeplanting. Het staat vreemd als het waterniveau hoger staat dan het gazon waar de vijver in ligt. Dat is onnatuurlijk, want in de natuur zoekt water normaal gesproken het laagste punt op.
Het mooie van Appeltern is misschien wel dat ook zij allerlei uitzonderingen op hun regels laten zien. Kortom, u wordt weliswaar gedwongen om er over na te denken, maar vervolgens kunt u ook gewoon uw eigen wensen in de praktijk brengen.
De Nationale waterplantentuin
Er wordt in Appeltern momenteel hard gewerkt aan de Nationale vaste plantentuin. Samen met alle vaste plantenkwekers wordt op ongeveer één hectare een vaste plantentuin gemaakt met meer dan 60 verschillende voorbeeldborders. Centraal in deze tuin ligt een lange vijver van bijna 80 meter lang en 7 meter breed. De vijver is behalve als rustpunt en natuurlijk element ook bedoeld als modelvijver. Samen met de werkgroep van waterplantenkwekers worden zoveel mogelijk verschillende waterplanten aangeplant. Het gaat daarbij om overplanten, drijfplanten, zuurstofplanten en allerlei onderwaterplanten.

Voor iedereen die op zoek is naar nieuwe of misschien wel bijzondere soorten planten voor de vijver is een jaarlijks bezoekje aan Appeltern voortaan onvermijdelijk. De Nationale vaste plantentuin met modelvijver wordt in het voorjaar van 2010 geopend voor de bezoekers.
Bron: Koi2000.com Auteur: Dennis Barten

2 opmerkingen:

  1. Zulke publiek toegankelijke vijvers zijn voor mij een inspiratie om zelf een vijver aan te leggen Vandaar dat ik de foto's hier zeer op prijs kan stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jeroen, bedankt voor je reactie. Op onze nieuwe website; www.koiquestion.com/nl vind je vast en zeker nog meer inspiratie!

    motiverende groet,

    Tiebo Jacobs

    BeantwoordenVerwijderen

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.