zaterdag 28 november 2009

Geef je mening over deze twee Kohaku!

Bij deze wil ik een tweetal Kohaku aan je voorstellen. Ik ga niet teveel info van deze vissen prijsgeven, dat laat ik aan jullie over. De lengte van deze Koi ligt rond de 40 cm. Wat ik nu wil weten is welke van de twee Kohaku volgens jullie de beste Koi gaat worden én waarom. Het gaat er nu dus niet om hoe de Koi nu is, maar hoe deze uiteindelijk zal gaan worden. Zijn deze Kohaku überhaupt wel van hoge kwaliteit en hebben ze wel potentie? Zijn het mannetjes of vrouwtjes? Hoe zal de bouw zich gaan ontwikkelen en wat zal de uiteindelijke lengte worden? Denk aan de stand en vorm van de vinnen, proporties van de kop, breedste punt van de vis, etc. Welke Koi zal het grootste worden? Welke Kohaku zal de 'beste' witte huid krijgen, de beste rode kleur en welke de beste glans? Hoe zal het Sashi en Kiwa zich ontwikkelen? Daarnaast zou ik ook graag willen weten waarom jij de ene vis nu beter vindt dan de ander en aan welke eigenschappen van de vis zie jij dit terug? Hoe gedetaileerder je reactie, hoe duidelijker het een en ander ander wordt, maar je mag natuurlijk ook je mening en inzicht met betrekking tot slechts één element geven. gewoon hoe jij er over denkt, zo lang je het maar onderbouwt. Hierdoor gaat men ook beter naar de Kohaku kijken waardoor de Koi uiteindelijk op elk kenmerk beoordeeld wordt! Probeer het gewoon eens en je zult zien dat ook jij kwaliteit kan leren herkennen.

Klik op de foto voor een vergroting, voor een nog duidelijker beeld van de Koi.

Kohaku 1:
Kohaku 2:
En naast elkaar:De reden voor deze blog is puur om te leren hoe een Koi te beoordelen en om na te denken over welke kenmerken nu kenmerkend zijn voor een Koi met potentie. Na een bepaald aantal reacties zal een gerenommeerd persoon in de koiwereld zijn mening over deze Kohaku geven. Deze persoon kan jouw mening gebruiken om terug te koppelen, geef dus je reactie en leer van een ander!

Reageren op deze twee Kohaku kan door onder aan het bericht op Reacties te klikken. Schrijf je beoordeling in het tekst vak en kies vervolgens bij Reageer als: Naam/URL en vul je naam in. Klik op de knop Reactie plaatsen, vul vervolgens de code in die op het scherm verschijnt en je reactie is geplaatst.

Succes met het beoordelen!

19 opmerkingen:

  1. rik slijkoort28-11-2009, 20:35

    ik vindt foto 2 ivm met nog open breken van het hi en hij heeft een stompe kop en een dik staartaanzet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hier ook vis van foto 2
    hier vin ik de borstvinnen er vor mijn gevoel beter uit zien
    bij foto 1 denk ik dat de rugvin iets te ver naar achter staat en dat de kop iets te spits is
    maar beide zijn niet lelijk te noemen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. auke

    koi 1 vindt ik een beter van kleur ,vinnen en patroon
    maar zou zelf koi 2 gaan mooie ogen is voor mij een groot + punt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. patroon is van beiden spanned en hoe het zich gaat houden
    het hi is in mijn ogen mooi diep van kleur
    alleen vind ik de vorm/body van de linker nr 1 iets wat tegen vallen en heeft een iets te spitse kop
    rechter heeft een fantastische boddy ook de heeft deze een mooie brede kop
    nr 2 zou mijn keuze zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gemende gevoelens bij beide Kokahu met misschien een verrassend slot.
    In huidkwaliteit ontlopen ze elkaar niet zo zoveel beide zijn klein ge-schubt, het Beni is redelijk gelijkwaardig en het Shiroji van Kohaku nummer 2 lijkt net een tikje beter dit ook op basis van de aanzet in de borstvinnen.
    Twee in bouw compleet verschillende waar bij kohaku 1 een typische Sanke bouw heeft. Kohaku 2 heeft nu de iets betere bouw maar voor de toekomst niet mijn ideaal plaatje. Ik ben bang gezien de kop en de bouw dat deze koi gedrongen gaat worden.
    De lengte breedte verhouding van de kop kan nu nog maar het ouder worden wordt de kop wellicht te kort.
    Dit probleem gaat kohaku 1 niet ondervinden, ik verwacht ook dat deze de grotere van de twee gaat worden wellicht welmet een aardig verschil.
    Graag had ik gezien dat de rugvin van kohaku 1 net iets meer naar voren was geplaatst zodat de koi in de toekomst net een beetje een betere uitstraling zou krijgen. Geslacht vanaf een foto zou op kleur en 1e vinstraal van de borstvinnen moeten plaatsvinden.
    Body en vorm van de borstvinnen neem ik niet in ogenschouw.
    Daar ik door gebrek aan informatie niets kan afleiden uit de kleur van het beni laat ik ook dit buiteen beschouwen. Kijk ik naar de 1e vinstraal dan lijkt deze bij kohaku 1 vrij dik van kleur en zeg ik dus man. De kleur van de 1e vinstraal van kohaku 2 is licht en dus vrouw. Let wel om dit alleen op basis hiervan te doen zit je eigenlijk net boven de 50 procent.
    Mijn keuze voor de toekomst is dus kohaku 1 , dit heeft dus te maken met de uiteindelijk groei en de uiteindelijk uitstraling.
    Als klapper (haha) zou ik niet raar opkijken als kohaku 1 een Sanke gaat worden. Kans is gering maar ik dacht doe eens gek.

    Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe oud zijn de vissen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Graag zou ik weten hoe oud de Koi zijn. Ik denk namelijk dat daan verschil inzit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zie hier 2 huidkwalitatief goede kohaku... met zoals al eerder genoemd totaal verschillende body's, voor mij zegt dit nummer 1 is een mannetje en nummer 2 een vrouwtje...evenom de vinnen die dit doen vermoeden.
    tevens lijkt vis nummer 1 mij iets verder in zijn evolutie...
    maar echt goed is dat niet te beoordelen vanaf deze foto's.

    Ik persoonlijk denk in tegenstelling tot joop dat nummer 2 een grotere vis word..dit omdat het mij lijkt dat de kop langer is dan de foto doet vermoeden, volgens mij staat de koi voorover op de foto en lijkt dit daardoor minder.

    Tevens bevalt mij deze vis qua patroon en body beter... vrouwelijker oogt ze vind ik...

    ik denk dat nummer 2 op alle fronten goed scoort en nummer 1 moet concessies doen in de bouw..denk dat dit zo zal blijven..denk dat deze niet zo breed zal worden als nummertje 2!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. kohaku 1 heeft een lang hoofd
    in verhouding met het lichaam ook breed genoeg de borst vinnen zijn lang en de staart vin ook
    het lichaam een mooie torpedo vorm
    heeft al maruzome kiwa het sashi vind ik matig
    staart gedeelte vrij kort bek lijkt niet groot maar in zn geheel de beste max

    nr 2 heeft de bouw van een man
    de kop is vrij klein deze koi wordt niet groot
    huid kwaliteit is van een foto moeilijk te beoordelen maar nr 2 ga ik niet voor

    arnoud

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo allemaal,

    Hartelijk dank voor de reacties tot nu toe. Ik heb al vele interessante kenmerken van deze twee Koi langs zien komen, maar er is meer. Ik zal tussendoor even de vraag van Johan beantwoorden.

    Johan zei:
    Graag zou ik weten hoe oud de Koi zijn. Ik denk namelijk dat daar verschil inzit.

    Beste Johan,

    Ik ga je niet vertellen hoe oud de Koi zijn, maar hoe oud schat je de Koi zelf in? En welke vis is de oudste van de twee?
    Succes met de verdere beoordeling!

    Met vriendelijke groet,

    Bram Rohaan

    BeantwoordenVerwijderen
  11. gezien de kleur van de kop lijkt mij nr 2 de oudste te zijn schat 2a 3 jaar
    en nr 1 1 tot 2 jaar

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi,
    Als ik beide vissen bekijk vallen mij meerdere dingen op.
    1 - k1 lijkt mij een mannetje. Smal, lang en spitsvormige borst vinnen.
    2 - k2 lijkt mij net wat ouder dan k1 Gezien de bouw van k2 net iets verder is als k1.k1 is tosai. k2 is nisai.Zie ook de volledig helderheid van k1.

    body - deze is van k2 beter dan k1
    huidkwaliteit - Bij beide mooi helder shiriji, maar k2 net wat intenser. lijkt ook wat kleinere schubben te hebben. Gezien de fotokwaliteit lijkt het hi bij beide goed dik aanwezig. Het sashi is bij beide goed, al zie ik dat bij k2 het kiwa wat te wensen overlaat op het staartstuk. Hoop niet dat dit later parten gaat spelen.

    Voorkomen - Duidelijk is dat k1 al flink aan de lengte werkt. lang voorlichaam, grote kieuwplaten en lang hoofd. Dit in tegenstelling van k2. Vrij kort hoofd wat later parten gaat spelen. Het lichaam is dan uit balans. Beide hebben mooie grote flappers. Beide een hoge staartaanzet ( dus groeipotentie). Staart breedte aanzet lijkt bij k2 wat dikker, wat wijst op beter body ontwikkeling.( maar k1 is jonger en ka dus nog komen). De rugvin bij k1 staat te ver naar achter, wat later de vis uit balans zal brengen.
    Conclusie- K1 zal de grootste worden, maar zal kwa body onder doen aan k2.
    k2 zal ondanks wat kortere neus een betere verschijning worden dan k1.

    Ik hoop dat ik een beetje in de goede richting zit.
    Grtz Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
  13. beide vissen zijn nissai schat ik in kijkende naar de transparantie van borstvinnen. verder hebben beide vele pluspunten. Ik denk dat de gedrongenheid van k2 mee gaat vallen dus is dit mijn keuze. Ik denk dat de groei die joop aangeeft gaat tegenvallen bij k1. Het frame van k2 geeft meer groeipotentie aan denk ik. Dit gaat niet meer op als k2 veel ouder blijkt te zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. hoi
    als ik kijk naar de vinnen van koi 1.
    dan lijkt er hier wel kenmerken in te zitten
    van een sluierkoi ( rugvin aarsvin )
    groet john

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kohaku 2 heeft maruzome kiwa. Ik ben daar niet zo'n voorstander van. Verder lijkt het mij dat het kiwa op sommige plaatsen al wat lichter van kleur is... Het sashi aan de aanzet van de rugvin is ook niet heel zuiver.
    Volgens mij gaat deze kohaku aan de achterzijde van de patronen een paar alleenstaande rode schubben hebben binnen een paar jaar...
    Dirk

    BeantwoordenVerwijderen
  16. hoi beste koi fanaten

    foto 1
    ik denk dat dit een mannentje is
    waar aan denk ik dat, de body dit is een lang maar ranke body en ik denk dat dezen nog zekers een aardige lengte gaat krijgen omdat ie een lange kop heeft en de borstvinnen ver naar achter geplaats zijn
    huidkwaliteit hier weet ik nog nie zoveel van maar het shiro is mooi wit en hoop dat dit zo blijft
    het patroon:dit zou niet mijn keuze zijn maar opzicht licht het mooi ver deeld

    foto 2
    ik denk dat dit een vrouwtje is al kijk je naar de body die is duidelijk van een vrouwtje in mijn ogen
    de kop net zoals matthijs al aangaf de foto lijkt te ver van achtere genomen te zijn
    maar ik denk dat de koi ook een lange brede kop heeft de ogen staan mooi ver uit elkaar
    en denk ook zekers dat dit een grote dame gaat worden
    en deze is ook denk de oudste van de 2
    kort om ik denk dat foto 2 voor in de toekomst het gaat winnen

    gr bram

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo beoordelers,

    Hierbij een bericht van de eigenaar van deze twee Kohaku:

    "Mooi om jullie beoordelingen te lezen en de diverse meningen naast elkaar te leggen.

    Ik zal voordat ik antwoord geef op de vraag eerst even een klein tipje van de sluier lichten.

    Het leeftijd verschil van de 2 Kohaku is volgens de kwekers 3 maanden. Beide waren ten tijde van de foto Tosai.

    Kohaku 1 is de jongere vis en op dit moment toch de hardere groeier."

    Binnenkort zal er een uitgebreide toelichting over deze twee Kohaku volgen!

    Gr,

    Bram

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo,

    Beetje laat ontdekt deze vraag maar gelukkig nog wel op tijd.
    Ik was er vrij snel uit wat betreft de koi voor de toekomst.
    Dit betreft voor mij kohaku nummertje 2.
    Maar niet alleen voor de toekomst,ook als ik hem op het nu zou moeten beoordelen ga ik voor kohaku 2.
    De body is gewoon beter en mooier als de eerste kohaku,die ik eigenlijk te slank vind en ik geen kenmerken zie dat ie koi 2 nog gaat inhalen qua body.
    Ik denk ook niet dat koi 1 een kohaku vader en moeder heeft maar zo als eerder aan gegeven er iets van een sanke in zit.
    kohaku 2 heeft een mooiere bouw,een bredere en grotere kop en ook de vinnen vind ik mooi in verhouding tot de koi.
    De rugvin van koi 1 lijkt me ook iets te kort te zijn.
    Verders vind ik het beni en het shiroji van koi 2 ook beter.
    Het sashi en kiwa doet niet veel onder voor elkaar bij deze twee kohaku's.
    Toch vind ik het kiwa mooier en scherper bij kohaku 2 al lijkt me dat bij kohaku 1 voor de toekomst ook wel goed te zitten.
    Patroon is een kwestie van smaak en beide liggen niet ver uit mekaar vind ik.
    Wat ik wel jammer vind is het hi patroontje tussen de twee patronen bij de staart.
    Ik denk dat dit storend kan zijn later als je er niet van houd.
    Mannetje of vrouwtje doe ik geen uitspraak over ik vind mijn kennis daarvoor nog onvoldoende en dus zou ik moeten gokken.
    En ik gok niet graag als ik het niet kan onderbouwen in deze.
    Mijn keuze voor de toekomst is dus duidelijk koi 2 ook al vanwege de typische kohku bouw die nummer 1 helaas niet heeft.

    BeantwoordenVerwijderen

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.