maandag 29 juni 2009

Cliché

Onlangs heb ik mijn vissenbestand drastisch uitgedund. Daar waar de 25 kuub die het totale volume beslaat, nog geen kwartaal geleden werd bewoond door om en nabij een dertig tal gevinde vrienden, doen er nu nog slechts 12 Koi sierlijk hun rondes. Een beslissing die zwaar valt, maar die ook even zwaar noodzakelijk is geweest om de vissen te laten prolongeren in ontwikkeling. Een dertig tal Koi van 20 cm, maken samen nog geen vier kilo aan vis, terwijl diezelfde dertig onschuldige vraatzuchten na een jaar en een lengte van gemiddeld 40 centimeter goed zijn voor een gewicht van meer dan 30 (!) kilo.

Bij de volgende vijf centimeter die de vis daarop zal winnen, neemt het gewicht exponentieel toe en zal goed zijn voor nog een keer de helft van het gewicht, hetgeen het totaal zou brengen op 45 kilo aan Koi. Wanneer je je bedenkt dat een simpele Carassius Auratus (gewone goudvis) in een vissenkom, een immense drol produceert die soms wel drie keer zijn eigen lengte heeft en je weet daarbij dat dit slechts 20 procent van de ontlasting is, dan kun je wel bedenken wat voor een aanslag dit heeft op je filtercapaciteit. De overige 80 procent scheidt je koi af middels de kieuwen en kun je met het blote oog uberhaupt niet waarnemen, maar is er wel degelijk!

Het houden van Koi is het managen van water, een veel gehoorde uitspraak die inmiddels is verworden tot cliché, maar een uitspraak zou nooit een cliché kunnen worden wanneer het niet de waarheid zou zijn. Houdt dan ook vooral vast aan dit cliché en wees zuinig op je water, want dan ben je zuinig op je Koi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Nishikigoi Novelle en de gehele inhoud van http://koiquest.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.